info@raczpaliroda.hu +36 1 413 7552

Látogatható-e a nyaraló? 1. rész

Látogatható-e a nyaraló? 1. rész

írta: dr. Rácz József, 2020.05.05.

A sajtóhírek alapján a budapestiek és pest megyeiek nem látogathatják a balatoni nyaralóikat. Ennek néztünk utána, hogy a jogszabályok rendelkezései alapján ez mennyire igaz.

2020. május 4-től a kijárási korlátozások csak Budapesten és Pest megyében maradtak hatályban, az ország többi területén ezek a korlátozások megszűntek. A 169/2020. (IV.30.) Kormány rendelete ezzel kapcsolatosan csak annyit mond, hogy a kijárási korlátozás Budapest és Pest megye területén fennmarad és ezeken a területeken továbbra is alkalmazni kell a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletet.

Ez alapján továbbra is a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletet kell értelmezni. A hivatkozott rendelet szerint konkrét és határozott tilalom nem került kihirdetésre, így annak eldöntése, hogy a nyaraló látogatása tiltott-e vagy sem, a rendelet sorait között található.

Az értelmezést kezdjük a 3. §-al, ami azt mondja ki, hogy a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. A jelen esetben azok a személyek, akik folyamatosan Budapest vagy Pest megye területén laknak, azoknak a rendelet 4. §-ában foglalt alapos indokokat kell vizsgálni, de mielőtt erre rátérnék, nézzük meg, mi történik akkor, ha valakinek Budapesten van az állandó lakhelye, de Budapesten, illetve Pest megyén kívül van a bejelentett vagy nem bejelentett tartózkodási helye. Ebben az esetben, ha ők ténylegesen itt laknak, akkor rájuk nem vonatkozik a rendelet. A rendelet hatálya alá akkor kerülnek, ha úgy döntenek, hogy ismét Budapest vagy Pest megye területén fognak életvitel szerűen lakni, ugyanis a 169/2020-as Kormány rendelet nem a lakosokról, hanem a közigazgatási területekről beszél, vagyis csak területi hatálya van és nem személyi hatálya. Ez azt jelenti, hogy ha egy budapesti család a járvány kitörésekor úgy döntött, hogy leköltözik a balatoni vagy más vidéki nyaralójába és ott vészeli át a vészhelyzetet, akkor ők nem ennek a rendeletnek a hatálya alá esnek, hanem a nem budapesti és pest megyei lakosokra vonatkozó 168/2020. (IV.30) Korm. rendelet hatálya alá, akik már kikerültek a kijárási korlátozás alól.

A mostani szabályozás alapján ők a rájuk vonatkozó szabadabb rendelkezések szerint élhetnek, és ha belépnek a kijárási korlátozás alá eső területre, akkor már rájuk nem vonatkoznak a kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok, azaz a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 4. §-ában meghatározott alapos indok, ők szabadon utazhatnak be Budapestre vagy Pest megyébe, mivel a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet a hatálya alá tartozó lakó, illetve a tartózkodási hely ELHAGYÁSÁNAK korlátozásáról szól. Tehát ha valaki a korlátozásmentes helyről (pl. Fejér megyéből) beutazik a korlátozás alatt álló zónába, de ott nincs tartózkodási helye, akkor azt elhagyni sem tudja, így a mozgása nem korlátozott.

A kialakult helyzet iróniája az, hogy a korlátozásmentes helyről a korlátozás alá eső zónába érkezők olyan üzleteket és szolgáltatókat is felkereshetnek, amelyeket a korlátozás alá eső zónákban lakók az alapos indok hiánya miatt nem látogathatnak (pl. ruházati üzletek, kozmetikus, masszőr, pedikűr stb.).

Az alapos indokokról, és a kijárási korlátozás alá eső zónából való kilépésről a cikk 2. részében lesz szó.